El passat 6 de desembre es va obrir al públic un espai remodelat al Museu dels Sants d'Olot amb escultures de Ramon Amadeu (Barcelona, 1745-1821). Amadeu va ser un acreditat imaginaire de l'època barroca a Catalunya, el qual va tenir una estreta vinculació amb la ciutat d'Olot; però el seu nom també està lligat amb l'univers dels pessebres, ja que es tracta de l'escultor català que es documenta des de més antic, i perquè les seves obres sempre han estat valorades per aficionats i col·leccionistes. Les figures d'Amadeu reflecteixen el caràcter humà de manera senzilla i realista, mitjançant personatges de l'àmbit rural. Unes obres que foren ben acollides per la societat d'aquell període i van marcar el camí a tots els figuristes catalans que van dedicar-se al pessebrisme al llarg del segle XIX i també posteriorment. Aquesta estima va provocar un increment excessiu al seu catàleg. Es tracta d'obres de gran disparitat de mans, que he destriat mitjançant la comparativa estilística (vegeu l'estudi realitzat). D'aquesta forma, es retorna Ramon Amadeu a la categoria d'artista, i se'l desproveeix de l'aureola de mite, on tota hipòtesi inversemblant hi tenia cabuda.
Ressò a la premsa:
* Xavier VALERI, "El Museu dels Sants d'Olot polaritza l'obra de l'escultor català Ramon Amadeu", Diari de Girona, 14 de desembre de 2019.
* Jordi CASAS, "El primer pessebrista", El Punt Avui, 14 de desembre de 2019.
* Pau MASÓ, "Olot es converteix en la capital catalana del pessebrisme de Ramon Amadeu", Radio Olot, 16 de desembre de 2019.
* "Espai permanent de l'escultor Ramon Amadeu al Museu dels Sants", Telenotícies Comarques, 27 de desembre de 2019.
* "Olot es converteix en seu de l'obra de l'escultor pessebrista barceloní Ramon Amadeu", Garrotxa digital.cat, 3 de gener de 2020.
Ressenya:
* Enric Benavent, "La caiguda d'un mite", El bou i la mula, 2 de desembre de 2021.
![]() |
Ramon Amadeu, Sant Josep |
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada